Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus sylvaticus

Cena regularna 140,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 140,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus sylvaticus 

 

🌎 Europa, Azja  

Wielkość kolonii:  10000   

Poziom trudności:  ★★☆☆☆


Występowanie

Camponotus sylvaticus występuje w cieplejszych rejonach Europy (Wyspy Kanaryjskie, Grecja, Hiszpania, Portugalia, Francja, Bułgaria) oraz w niektórych krajach Azji.

Wygląd

Mrówka dość duża (robotnice w rozmiarach 5-10 mm, królowe 12-13 mm) o ubarwieniu brązowo czarnym i włoskami na grzbiecie.

Budowa kolonii

Mrówki, te są gatunkiem monoginicznym, oznacza to, że tolerują tylko jedną królową. W gnieździe Camponotus sylvaticus występuje widoczny podział na kasty. Wyróżnia się robotnice minor oraz major. Każda kasta ma określone zadanie i obowiązki w gnieździe.

Karmienie

W naturze odżywia się głównie owadami, w hodowli może być karmiona zarówno owadami karmowymi, takimi jak muszki owocowe, karaczany czy świerszcze, które, jako główne źródło białka, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kolonii jak i miodem i owocami.

Zimowanie:

Mrówki przechodzą w hibernację. Zimowanie powinno zostać przeprowadzone w okresie koniec października - koniec marca, w temperaturze ok. 8-12 stopni Celsjusza. Hibernację można przeprowadzić w lodówce bądź zimnym pomieszczeniu. Przed zimowaniem mrówki należy obficie nakarmić miodem.