Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus micans

Cena regularna 115,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 115,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus micans


🌎 Europa Południowa

Wielkość kolonii: <1000

Poziom trudności:  ★★★☆☆

 Występowanie

Gatunek występujący głównie na terenie Europy Południowej (Portugalia, Hiszpania, Monako), ale można go także spotkać w Afryce Północnej (Algieria, Maroko).

Mrówki te zamieszkują zwykle wybrzeża, nasłonecznione łąki, suche lasy. Budują gniazda w ziemi lub pod kamieniami.

Wygląd

Czarne, matowe ciało pokryte rzadkimi, żółtawymi włoskami. Robotnice osiągają wielkość 7-10 mm, występuje wśród nich polimorfizm kastowy - robotnice poszczególnych kast różnią się rozmiarem.

Królowe

Kolor czarny, matowy z żółtymi włoskami, wielkość 11-12 mm.

Królowa posiada tzw. endogeniczny biorytm - jest w stanie samodzielnie obniżyć temperaturę swojego ciała do 18 stopni.

Budowa kolonii

Tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową i wyraźnym podziałem na kasty, wśród nich wyróżnić można m.in. piastunki i zbieraczki.

Karmienie

Owady (muchy, komary), woda miodowa, sok owocowy.

Zimowanie

Należy przeprowadzić hibernację kolonii w temperaturze 10-14°C od końca listopada do końca lutego.

Inne uwagi

Szybkie mrówki, które dobrze wspinają się po szkle, nie są agresywne. Gatunek ciepłolubny.