Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Polyrhachis armata

Cena regularna 340,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 340,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Polyrhachis armata

🌎 Azja Południowo-Wschodnia 

Wielkość kolonii: <1000 

Poziom trudności:  ★★★☆☆

Występowanie

Gatunek zamieszkujący tropikalne lasy deszczowe, głównie na obszarach Borneo, Indonezji, Malezji , Filipin, Kambodży, Indiii, Laosu, Tajlandii, Chin. Budują gniazda na drzewach, przy użyciu przędzy wytwarzanej przez larwy.

Wygląd

Czarne, matowe ciało z mocnym pancerzem (przypominającym zbroję) i kolcami na tułowiu. Robotnice osiągają długość 8-12 mm.

Królowe

Królowe wyglądem przypominają robotnice, są jednak od nich znacznie większe, mają ok. 14-16 mm.

Budowa kolonii

Tworzą kolonie monoginiczne (z jedna królową), zwykle złożone z kilkuset robotnic.

Karmienie

Miód, woda miodowa, owady karmowe (np. karaczany, mączniki).

Zimowanie

Gatunek tropikalny, nie wymaga zimowania.

Inne uwagi

Agresywne mrówki, w sytuacji zagrożenia używają kwasu mrówkowego