Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Pheidole pallidula

Cena regularna 70,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 70,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

🌎 Europa Południowa

Wielkość kolonii: 10000

Poziom trudności:  ★★☆☆☆

 

Występowanie

Gatunek występujący głównie w rejonie Morza Śródziemnego, w Europie Południowej, Afryce Północnej, a także na Bliskim Wschodzie. Zamieszkuje otwarte nasłonecznione tereny, często także skarpy i nasypy. Gniazda buduje głównie pod ziemią, pod kamieniami lub pomiędzy skąpą roślinnością.

Wygląd

Kolor brązowo-piaskowy, wielkość 2-5 mm. Wśród robotnic wyróżniamy dwie kasty: małe robotnice minor i większe major z nieproporcjonalnie dużą głową i żuwaczkami. 

Królowe

Królowa ma ciemniejsze ubarwienie niż robotnice i niekiedy posiada czerwoną głowę. Osiąga wielkość 6-8 mm.

Budowa kolonii

Królowa zakłada kolonię metodą klasztorną (wychowuje pierwsze pokolenie robotnic bez pobierania pokarmu). Wraz z rozrostem kolonii do gniazda mogą zostać przyjęte dodatkowe rójkowe królowe. 

W kolonii występuje kasta żołnierzy (major), której głównym zadaniem jest obrona pozostałych mrówek, szlaków transportowych oraz źródeł pokarmu. 

Karmienie

Owady, miód, nasiona.

Zimowanie

Zaleca się przezimować kolonię przez 2-3 miesiące w okresie od października do lutego. Optymalna temperatura hibernacji to ok. 15 stopni.

Inne uwagi

Gatunek wojowniczy i agresywny, mimo niewielkich rozmiarów mrówki te są bardzo silne.

Najczęściej zadawane pytania