Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Meranoplus bicolor

Cena regularna 390,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 390,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Meranoplus bicolor

🌎 Azja Południowo-Wschodnia

Wielkość kolonii: <1000

Poziom trudności:  ★★★☆☆

Występowanie

Gatunek występujący w południowo-wschodniej Azji, m. in. Borneo, Indonezja, Malezja, Indie, Nepal, Tajlandia, Wietnam, Chiny.

Mrówki budują gniazda w ziemi (często u nasady roślin) na obszarach leśnych od półpustynnych do wilgotnych.

Wygląd

Głowa i brzuch czarno-brązowe, klatka piersiowa czerwono-brązowa, ciało pokryte włoskami. Robotnice mają długość 3-5 mm.

Królowe

Wyglądem przypominają robotnice, są od nich większe (8-9 mm) i mają mocniejszą klatkę piersiową.

Budowa kolonii

Mrówki te tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową. Kolonie liczą do 1000 osobników.

Karmienie

Różnego rodzaju owady (preferowane muchy i komary), miód, ziarna.

Zimowanie

Nie jest potrzebne.