Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 1

Lasius niger

Cena regularna 30,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 30,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Lasius niger

(Hurtnica pospolita)

🌎 Europa                  

Wielkość kolonii:  10000                 

Poziom trudności:  ★☆☆☆☆

 

Występowanie

Lasius niger występuje na obszarach objętych klimatem umiarkowanym, dlatego łatwo znaleźć je w całej Europie; w Polsce spotykane na całym terenie kraju. Jest to najliczniejszy gatunek Europy Środkowej. Gniazdują często na obszarach przekształconych przez człowieka (miasta, tereny przemysłowe), w ziemi, pod kamieniami, a także w lasach i szczelinach budynków. Ich gniazda to często okazałe kopce.

Wygląd

Szarobrązowa lub brunatnoczarna barwa, robotnice wielkości 3-5 mm, królowe 8-9 mm.

Królowe

Osiągają wielkość w granicach 8-9 mm. Królowa zakłada kolonie w sposób klasztorny - królowa wychowuje pierwsze pokolenie robotnic bez pobierania pokarmu. Do momentu pojawienia się pierwszych robotnic, królową powinniśmy trzymać w zaciemnionej probówce, aby zapewnić jak najlepsze warunki do rozwoju nowej kolonii.

Budowa kolonii

Mrówki, te są gatunkiem monoginicznym, oznacza to, że tolerują tylko jedną królową. W gnieździe Lasius niger występuje widoczny podział na kasty - robotnice dzielą się na “sprzataczki”, wynoszące odpadki z gniazda, zbieraczy pokarmu oraz żołnierzy.

Karmienie

W naturze odżywia się głównie owadami oraz spadzią, w hodowli może być karmiona zarówno owadami karmowymi, takimi jak muszki owocowe, karaczany czy świerszcze, które, jako główne źródło białka, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kolonii jak i miodem.

Zimowanie:

Jak inne europejskie gatunki, Lasius niger wymaga przejścia w stan hibernacji na 2-3 miesiące, w chłodniejszych miesiącach roku. Do tego celu można użyć lodówki bądź chłodnego pomieszczenia.

Inne uwagi

Hodowla mrówek tego gatunku idealnie nadaje się dla początkowych hodowców ze względu na silną adaptację do zmian środowiska, zakładanie nowych gniazd w sposób klasztorny oraz szybki rozwój (do 1-2 miesięcy może pojawić się już pierwsze potomstwo).