Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Dolichoderus quadripunctatus

Cena regularna 135,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 135,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Dolichoderus quadripunctatus

(Nadrzewnica czteroplamka)

UWAGA: Królowej brakuje jednego z czułków.

🌎 Europa, Azja         Wielkość kolonii:  300        Poziom trudności:  ★★★★☆

Występowanie

Dolichoderus quadripunctatus występuje na terenie całej Europy, a także w Rosji, czy Turcji. W Polsce można je spotkać głównie w środkowej  i południowej części kraju. Gniazduje w miejscach ciepłych, nasłonecznionych (sadach, parkach, lasach liściastych), w drewnie – można ją odnaleźć w stojących i leżących pniakach, w stosach ściętych drzew, w starych drewnianych budynkach, w drewnianych ogrodzeniach, w dziuplach. 

Wygląd

Robotnice wielkości od 3,5 do 4 mm, tułów czerwonobrązowy, głowa ciemniejsza (prawie czarna). Odwłok czarny z charakterystycznymi czterema mniej lub bardziej widocznymi białymi plamkami. 

Królowe

Królowa wielkości od 4,5 do 5 mm, podobna z wyglądu do robotnic. Tułów nieco ciemniejszy, z charakterystycznym czarno-czerwonym fartuchem.

Odróżnienie królowej od robotnicy może sprawiać trudność ze względu na zbliżony rozmiar. Warto wtedy szukać blizn po skrzydłach, które w sposób jednoznaczny pomogą nam na rozróżnienie tych dwóch kast.

Budowa kolonii

W koloni można spotkać wiele królowych.

Wśród Dolichoderus quadripunctatus dostrzeżemy dwie zasadnicze kasty – forma płciowa (królowa i samiec) oraz robotnica. 

Karmienie

W naturze żywi się głównie spadzią mszyc oraz drobnymi bezkręgowcami. W hodowli może być karmiona zarówno owadami karmowymi, takimi jak muszki owocowe, karaczany czy świerszcze, które, jako główne źródło białka, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kolonii, jak i miodem.

Zimowanie:

Mrówki te należy hibernować, tak jak inne europejskie gatunki. Najlepszym do tego sposobem jest użycie lodówki na okres 2-3 miesięcy.

Inne uwagi

Mrówka ta została wpisana na Czerwoną listę zwierząt zagrożonych i ginących w Polsce ze statusem niższego ryzyka.