Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus singularis

Cena regularna 360,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 360,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus singularis


🌎 Azja Południowo-Wschodnia  

Wielkość kolonii: 2000

Poziom trudności:  ★★★☆☆

 

Występowanie

Mrówki te zamieszkują tropikalne lasy deszczowe, głównie na terenach Borneo, Indonezji, Malezji, Chin, Indii, Laosu, Birmy, Nepalu, Tajlandii, Wietnamu. Budują gniazda na drzewach.

Wygląd

Czarna mrówka z czerwono-brązową głową, ciało pokryte włoskami. Wielkość robotnicy: 10-18 mm.

Królowe

Mają ubarwienie takie jak robotnice, są jednak większe (18-22 mm), a ich ciało jest bardziej masywne.

Budowa kolonii

Tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową, w których wyodrębniła się kasta żołnierzy (major) wyróżniających się wśród robotnic dużym rozmiarem.

Karmienie

Owady (np. muchy, komary, karaczany, świerszcze), miód, syrop cukrowy, owoce.

Zimowanie

Gatunek tropikalny, nie wymaga zimowania.

Inne uwagi

W sytuacji zagrożenia mrówki wydzielają silny, słodki zapach kwasu mrówkowego.

Prowadzą głównie nocny tryb życia, jednak w domowych warunkach mogą być aktywne również w ciągu dnia.