Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus rufoglaucus

Cena regularna 180,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 180,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

🌎 Afryka, Azja

Wielkość kolonii: <500

Poziom trudności:  ★★☆☆☆

Występowanie

Afryka (Kenia, Namibia, Rwanda, Zimbabwe) i Azja Południowa (m. in. Indonezja, Chiny, Indie, Tajlandia), Wyspy Kanaryjskie.

Wygląd

Czarne, matowe ciało pokryte rzadkimi, srebrnymi włoskami, czerwonawa głowa, długość 5-10 mm.

Królowe

Wyglądem przypominają robotnice, są jednak od nich większe - osiągają rozmiar 11-12 mm.

Budowa kolonii

Mrówki te tworzą niewielkie kolonie monoginiczne z jedną królową.

Karmienie

Miód, woda miodowa, owady karmowe (muchy, komary, karaluchy, mączniki).

Zimowanie

Gatunek niewymagający hibernacji.

Najczęściej zadawane pytania