Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus nicobarensis

Cena regularna 75,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 75,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

🌎 Azja Południowo-Wschodnia   

Wielkość kolonii:  w naturze do 3000 osobników, w hodowli ≤ 20000  

Poziom trudności:  ★★★☆☆ 

Występowanie

Gatunek ten występuje w Azji, w krajach takich jak: Bangladesz, Chiny, Indie, Tajlandia, Wietnam.

Wygląd

Ubarwienie pomarańczowo-ciemnobrązowe. Robotnice rozmiarów 6-12 mm, królowe 15-16 mm.

Królowe

Osiągają wielkość w granicach 15-16 mm. Królowa zakłada kolonie w sposób klasztorny - królowa wychowuje pierwsze pokolenie robotnic bez pobierania pokarmu. Do momentu pojawienia się pierwszych robotnic, królową powinniśmy trzymać w zaciemnionej probówce, aby zapewnić jak najlepsze warunki do rozwoju nowej kolonii.

Budowa kolonii

Mrówki, te są gatunkiem monoginicznym, oznacza to, że tolerują tylko jedną królową. W gnieździe Camponotus nicobarensis występuje widoczny podział na kasty. Wyróżnia się robotnice minor, media oraz major. Każda kasta ma określone zadanie i obowiązki w gnieździe.

Karmienie

W naturze odżywia się głównie owadami, w hodowli może być karmiona zarówno owadami karmowymi, takimi jak muszki owocowe, karaczany czy świerszcze, które, jako główne źródło białka, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kolonii jak i miodem i owocami.

Zimowanie:

Nie wymaga