Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus mutilarius (xiangban)

Cena regularna 240,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 240,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus mutilarius

(Xiangban)


🌎 Azja Południowo-Wschodnia 

Wielkość kolonii: <10000

Poziom trudności:  ★★★☆☆

Występowanie

Mrówki te występują w tropikalnych lasach deszczowych, głównie w Indiach i w Birmie. Budują głębokie gniazda w ziemi i pod kamieniami.

Wygląd

Głowa i nogi czarne, czerwono-brązowe lub czerwono-pomarańczowe plamy na klatce piersiowej i brzuchu. Ciało pokryte drobnymi włoskami. Robotnice osiągają rozmiar 6 - 12 mm.

Królowe

Królowe mają wielkość 13 - 15 mm. Ich klatka piersiowa jest bardziej rozbudowana niż u robotnic.

Budowa kolonii

Mrówki te tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową. Dojrzałe kolonie składają się z kilku tysięcy osobników.

Karmienie

Miód, owoce, owady (muchy, komary, karaluchy, świerszcze).

Zimowanie

Gatunek tropikalny, nie wymaga zimowania.

Inne uwagi

Gatunek ten był pierwotnie nazywany “Camponotus xiangban”, ponieważ wydziela silny słodki zapach, który po chińsku nazywa się “xiangban”.