Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus maculatus subnudus

Cena regularna 200,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 200,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

🌎 Azja Południowo-Wschodnia

Wielkość kolonii: <10000

Poziom trudności:  ★★★☆☆

Występowanie

Gatunek występujący w południowo-wschodniej Azji, głównie na terenie Filipin, ale także w Birmie i Malezji.

Mrówki te zamieszkują obszary lasów i łąk, budują gniazda w glebie.

Wygląd

Charakterystyczne, dwukolorowe mrówki. Ciało w odcieniach koloru żółtego, pomarańczowego i brązowego, z ciemniejszymi plamkami lub paskami na odwłoku. Długość ciała 6-10 mm.

Królowe

Królowe są ubarwione podobnie do robotnic, są od nich jednak znacznie większe. Osiągają rozmiar 12-14 mm.

Budowa kolonii

Mrówki tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową.

Karmienie

Miód, woda miodowa, drobne owady, np. muchy i komary.

Zimowanie

Gatunek niewymagający hibernacji

Najczęściej zadawane pytania