Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 1

Camponotus japonicus

Cena regularna 125,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 125,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus japonicus

🌎 Azja

Wielkość kolonii:  800-1200

Poziom trudności: ★★☆☆☆

Występowanie

Japonia, Chiny, Mongolia, Korea

Wygląd

Czarne, matowe ubarwienie. 

Królowe

Królowe tego gatunku osiągają wielkość w granicach 15-18 mm. 

Karmienie

W naturze odżywia się głównie owadami, w hodowli może być karmiona zarówno owadami karmowymi, takimi jak muszki owocowe, karaczany czy świerszcze, które, jako główne źródło białka, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kolonii jak i miodem i owocami.

Zimowanie:

Mrówki przechodzą w hibernację. Zimowanie powinno zostać przeprowadzone w okresie październik - luty, przez około 2-3 miesiące przy temperaturze ok. 15 stopni Celsjusza. W przypadku braku warunków do zimowania, mrówki można po prostu przestać ogrzewać. Przed zimowaniem mrówki należy obficie nakarmić miodem.

Najczęściej zadawane pytania