Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus irritans

Cena regularna 150,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 150,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

🌎 Azja Południowa

Wielkość kolonii: 5000

Poziom trudności:  ★★★☆☆

Występowanie

Mrówki występujące na terenie południowej Azji, m. in. w Malezji, Indiach, Wietnamie, Chinach .

Zamieszkują obszary pustynne i piaszczyste, a także kamieniste i skaliste.

Wygląd

Robotnice są pomarańczowo-żółte i mają 5-8 mm. Żołnierze są pomarańczowo-żółci z ciemniejszą (czarną lub ciemnobrązową) głową i końcówką odwłoka, osiągają wielkość 7-11 mm. Robotnice mają długie nogi, dzięki czemu są dosyć szybkie.

Królowe

Królowe mają czarno-pomarańczowe ubarwienie i osiągają długość 12-15 mm.

Budowa kolonii

Mrówki te tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową, liczące do kilku tysięcy osobników. W kolonii występuje kasta żołnierzy (major).

Karmienie

Miód, woda miodowa, owady karmowe (np. świerszcze, larwy mącznika).

Zimowanie

Gatunek niewymagający hibernacji.