Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus fedtschenkoi

Cena regularna 80,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 80,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus fedtschenkoi

🌎 Azja

Wielkość kolonii: <500

Poziom trudności:  ★★☆☆☆

Występowanie

Gatunek występujący w Azji - Chiny, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazachstan, Mongolia.

Wygląd

Robotnice mają zróżnicowane ubarwienie, od jasnożółtego do bursztynowo-złotego. Osiągają wielkość od 5 do 10 mm.

Królowe

Królowe mają ubarwienie podobne do robotnic i mocną klatkę piersiową. Osiągają rozmiar 12-15 mm.

Budowa kolonii

Mrówki te tworzą kolonie monoginiczne z jedną królową. Posiadają kastę żołnierzy — majory często są większe od królowej.

Karmienie

Miód, woda miodowa, owady karmowe (muchy, larwy mącznika, świerszcze, komary), owoce.

Zimowanie

Gatunek ten nie wymaga hibernacji, jednak jeśli mrówki wpadną w stagnację, zaleca się obniżenie temperatury do 15 stopni na ok. 2 miesiące w okresie od listopada do marca.

Inne uwagi

Jeden z najbardziej agresywnych gatunków Camponotus na świecie.