Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus fallax

Cena regularna 165,00 zl
Cena regularna Cena sprzedaży 165,00 zl
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Camponotus fallax

(Gmachówka pniowa)

🌎 Europa, Zachodnia Azja

Wielkość kolonii:  100-200

Poziom trudności:  ★★☆☆☆ 

Występowanie

Gatunek ten żyje na terenie całej Europy, a także w zachodniej Azji. W Polsce występuje dość rzadko, głównie na południu, m.in. na Dolnym Śląsku

Mrówki te szczególnie upodobały sobie lasy liściaste, zamieszkują szczeliny konarów drzew (topola, orzech włoski, lipa, dąb, jesion). 

Wygląd

Czarne, błyszczące ubarwienie. Nogi, szczęki oraz czułki brązowe lub rude. Na odwłoku długie, rzadkie włoski. 

Królowe

Mogą osiągać wielkość nawet do 11-14 mm. Są czarne i błyszczące, z jaśniejszymi odnóżami — wyglądem przypominają największe robotnice.

Królowa zakłada kolonie w sposób klasztorny — wychowuje pierwsze pokolenie robotnic bez pobierania pokarmu. Do momentu pojawienia się pierwszych robotnic należy trzymać ją w zaciemnionej probówce, zaleca się unikać nasłonecznienia oraz różnego rodzaju wibracji.

Budowa kolonii

Camponotus fallax to mrówki monoginiczne, które bronią swojej kolonii. W koloniach występuje podział na kasty: piastunka (minor), zbieraczka (medium), żołnierz (major).

Karmienie

Miód, spadź, owoce (niepryskane), drobne owady (muszki owocowe, świerszcze, karaczany, motyle nocne, a także inne gatunki mrówek).

Zimowanie

Mrówki te powinny hibernować od października do marca przez ok. 3-4 miesiące w temperaturze 5-10 stopni (nie może spaść poniżej zera). Przed zimowaniem mrówki należy obficie nakarmić miodem. Dzięki hibernacji mrówki odpoczną, z regenerują siły i będą znosić więcej jaj, wydłuży się także żywotność królowej. 

Inne uwagi

Jest to dość skryty, delikatny gatunek, aktywny głównie nocą - dlatego wyjątkowo trudny do obserwacji w naturze. Mrówki te lubią suche i bardzo ciepłe warunki.