Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Camponotus aethiops

Cena regularna 70,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 70,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

🌎 Europa Południowa, Azja

Wielkość kolonii:  10000

Poziom trudności:  ★★★☆☆ 

Występowanie

Gatunek ten, choć zamieszkuje wiele krajów Europy Środkowej i Południowej, niestety nie występuje w Polsce. Można go znaleźć między innymi w Hiszpanii, Portugalii, Francji, Niemczech i Rumunii. Poza Europą - w Azji: w Iranie, Afganistanie, Kazachstanie oraz na Kaukazie. 

Wygląd

Camponotus aethiops charakteryzują się czarnym tułowiem oraz czerwonymi/brązowymi nogami.

Królowe

Osiągają wielkość w granicach 11-13 mm. Królowa zakłada kolonie w sposób klasztorny - królowa wychowuje pierwsze pokolenie robotnic bez pobierania pokarmu. Do momentu pojawienia się pierwszych robotnic, królową powinniśmy trzymać w zaciemnionej probówce, aby zapewnić jak najlepsze warunki do rozwoju nowej kolonii.

Budowa kolonii

Mrówki, te są gatunkiem monoginicznym, oznacza to, że tolerują tylko jedną królową. W gnieździe Camponotus aethiops występuje widoczny podział na kasty. Wyróżnia się robotnice minor, media oraz major. Każda kasta ma określone zadanie i obowiązki w gnieździe.

Karmienie

W naturze odżywia się głównie owadami, w hodowli może być karmiona zarówno owadami karmowymi, takimi jak muszki owocowe, karaczany czy świerszcze, które, jako główne źródło białka, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju kolonii jak i miodem i owocami.

Zimowanie:

Mrówki przechodzą w hibernację. Zimowanie powinno zostać przeprowadzone w okresie listopad - luty, przy temperaturze ok. 15 stopni Celsjusza. W przypadku braku warunków do zimowania, mrówki można po prostu przestać ogrzewać. Przed zimowaniem mrówki należy obficie nakarmić miodem.