Pomiń, aby przejść do informacji o produkcie
1 z 2

Acanthomyrmex thailandensis

Cena regularna 390,00 zl PLN
Cena regularna Cena sprzedaży 390,00 zl PLN
Sprzedaż Wyprzedane
Z wliczonym podatkiem. Koszt wysyłki obliczony przy realizacji zakupu.

Acanthomyrmex thailandensis

🌎 Tajlandia  

Wielkość kolonii: <1000

Poziom trudności:  ★★★★☆

Występowanie

Rzadki gatunek występujący wyłącznie w Tajlandii, głównie w jej północno-zachodniej części.

Mrówki można spotkać w drewnie, martwych gałęziach, pod korą, a czasem także pod kamieniami.

Wygląd

Ciało od czerwonobrązowego do brązowego. Gatunek ten cechuje się wyraźnym dymorfizmem - zwykłe robotnice mają 3-4 mm i normalne proporcje ciała, natomiast żołnierze osiągają długość 5-8 mm, charakteryzują się nieproporcjonalnie dużą głową, a ich potężne szczęki służą nie tylko do obrony kolonii, ale także do miażdżenia nasion. Dodatkowo robotnice mają na tułowiu ostre kolce, którymi odstraszają drapieżniki.

Królowe

Ciało od czerwonobrązowego do brązowego, wielkość: 4-6 mm.

Budowa kolonii

Mrówki te tworzą zarówno kolonie monoginiczne z jedną królową, jak i poliginiczne, w których występuje zwykle do trzech królowych. Dojrzała kolonia liczy do kilkuset osobników. Wśród robotnic wyróżniamy kastę żołnierzy (major), której głównym zadaniem jest obrona pozostałych mrówek, szlaków transportowych oraz źródeł pokarmu. 

Karmienie

Głównie nasiona, a także drobne owady, miód, woda miodowa.

Zimowanie

Hibernacja nie jest potrzebna.

Inne uwagi

Gatunek aktywny głównie w nocy.